Šta je depresija

Kratak uvod

U tehničkom smislu depresija je gubitak pritiska, gubitak energije. Stanje niskog pritiska. Upravo se ovako oseća osoba koja trpi depresiju. Oseća gubitak energije, motivacije, želje, volje. Osobi je veoma teško da se pokrene i uradi nešto od svog života. Postoji jasna veza izmedju fiziologije i psihologije kod osobe koja pati od depresije. U psihoško-emotivnom kontekstu osoba je dugotrajno bila izložena jakim negativnim emocijama, stavovima, osećanju beznadežnosti, krivice.

 Povlači se u sebe, odbija socijalnu podršku i stvara jedan začaran krug oko sebe. Organizuje vreme, prostor i obaveze u skladu sa onim kako se oseća. Prekida kontakte sa spoljnim svetom ili ih dovodi na minimum. Prestaje da vodi računa o ličnoj higijeni, zdravlju, zamračuje prostoriju i jednostavno čini sve da oteža svoj oporavak. Kao da hrani svoju depresiju.

Prestaje da obavlja svakodnevne poslove jer gubi zadovoljstvo obavljajući ih. Ovakvo ponašanje,osećanje, ovakvo stanje duha se odražavaju i na telo i na fiziologiju. Tako da se i fiziološke promene javljaju u mozgu, u obliku sniženog nivoa serotonina. Ovakav način života još više iscrpljuje osobu i otežava lečenje. Lečenje medikamentima je veoma rašireno i daje određene rezultate.

Hipnoterapija pristupa ovom problemu na veoma specifičan način.

 

Inicira promenu u samom čoveku

Inicira promenu percepcije i usmerava pažnju sa negativnih stavova, simptoma i ubedjenja na pozitivne emocije, sećanja iskustva…

Promena u načinu razmisljanja dovodi do promene i u fiziologiji!

Postupak je u osnovi isti kao i kad razmisljate o sočnom limunu.

Zamislite… žut… veliki… sočan… limun… Dok ga sečete nožem osećate svež…oštar…poznat miris…dok se sok cedi niz ruku..i kaplje… Polako približavate sočne kapi svojim usnama i već osećate kako Vam se stvaraju grimase na licu… Kad zamislite ovu sliku sa limunom, javlja se pojačana salivacija u Vasim ustima (fiziološka reakcija) kao i grimase na licu. 

Promenom životne filozofije promenićete svet oko sebe!

Ljudi se često zarobe u svojim mislima i zaključe da je svet onakav kakvim ga oni vide. Dođu do zaključka da je njihova percepcija ispravna. Interesantno je i to da ćete kod osobe sa niskim samopouzdanjem i kod depresivne osobe naići na ovaj stav! “ Život je težak i nepravedan, ja nemam izlaz iz ove situacije.”

Depresivna osoba verovaće u ovaj svoj stav. A sa druge strane ispoljavaju sumnju u sve svoje misli i postupke. Život je mnogo veći, opširniji  nego što jedan čovek može uopšte da spozna. Zato promenite percepciju, vidjenje sveta, životnu filozofiju, pa će se i svet promeniti!

Hipnoza će Vam pomoći da ostvarite pozitivnu percepciju, pozitivan duh I pozitivan mentalni stav!

Pretplatite se
Obavesti me
guest
3 Comments
Najstariji komentari
Najnoviji komentari Komentari sa najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Violeta
Violeta
01/02/2012 19:16

Postovani,

Htela bih da vas pitam kolika je cena jedne seanse, i na koji nacin je moguce odrzati terapiju (preko interneta, telefonom ili samo dolaskom u ordinaciju). Da li radite samo u Beogradu, jer nisam iz Beograda?

Nada
23/03/2012 08:33

Izuzetno interesantan govor gospodina Jankovića.

Mira
Mira
13/06/2012 22:55

NEMAM KOMENTAR

Call Now Button