depresijaU tehničkom smislu depresija je gubitak pritiska, gubitak energije. Stanje niskog pritiska. Upravo se ovako oseća osoba koja trpi depresiju. Oseća gubitak energije, motivacije, želje, volje. Osobi je veoma teško da se pokrene i uradi nešto od svog života. Postoji jasna veza izmedju fiziologije i psihologije kod osobe koja pati od depresije. U psihoško-emotivnom kontekstu osoba je dugotrajno bila izložena jakim negativnim emocijama, stavovima, osećanju beznadežnosti, krivice. Povlači se u sebe, odbija socijalnu podršku i stvara jedan začaran krug oko sebe. Organizuje vreme, prostor i obaveze u skladu sa onim kako se oseća. Prekida kontakte sa spoljnim svetom ili ih dovodi na minimum. Prestaje da vodi računa o ličnoj higijeni, zdravlju, zamračuje prostoriju i jednostavno čini sve da oteža svoj oporavak. Kao da hrani svoju depresiju. Prestaje da obavlja svakodnevne poslove jer gubi zadovoljstvo obavljajući ih. Ovakvo ponašanje,osećanje, ovakvo stanje duha se odražavaju i na telo i na fiziologiju. Tako da se i fiziološke promene javljaju u mozgu, u obliku sniženog nivoa serotonina. Ovakav način života još više iscrpljuje osobu i otežava lečenje. Lečenje medikamentima je veoma rašireno i daje određene rezultate.

Hipnoterapija pristupa ovom problemu na veoma specifičan način.

Inicira promenu u samom čoveku. Inicira promenu percepcije i usmerava pažnju sa negativnih stavova, simptoma i ubedjenja na pozitivne emocije, sećanja iskustva…

Promena u načinu razmisljanja dovodi do promene i u fiziologiji!

Postupak je u osnovi isti kao i kad razmisljate o sočnom limunu.

Zamislite… žut… veliki… sočan… limun… Dok ga sečete nožem osećate svež…oštar…poznat miris…dok se sok cedi niz ruku..i kaplje… Polako približavate sočne kapi svojim usnama i već osećate kako Vam se stvaraju grimase na licu… Kad zamislite ovu sliku sa limunom, javlja se pojačana salivacija u Vasim ustima (fiziološka reakcija) kao i grimase na licu.

Još efikasniji dokaz ove veze misli i fiziologije je zamišljanje seksualnog partnera. Setite se za trenutak situacije u kojoj ste bili sa osobom koja Vas seksualno uzbudjuje. I dok je u mislima vidite je ispred vas… i čujete je kako Vas poziva i šapuće, dok Vas dodiruje po telu… I osetićete fiziološku promenu u telu.

Promenom životne filozofije promenićete svet oko sebe!

Ljudi se često zarobe u svojim mislima i zaključe da je svet onakav kakvim ga oni vide. Dođu do zaključka da je njihova percepcija ispravna. Interesantno je i to da ćete kod osobe sa niskim samopouzdanjem i kod depresivne osobe naići na ovaj stav! “ Život je težak i nepravedan, ja nemam izlaz iz ove situacije.” Depresivna osoba verovaće u ovaj svoj stav. A sa druge strane ispoljavaju sumnju u sve svoje misli i postupke. Život je mnogo veći, opširniji  nego što jedan čovek može uopšte da spozna. Zato promenite percepciju, vidjenje sveta, životnu filozofiju, pa će se i svet promeniti!

Hipnoza će Vam pomoći da ostvarite pozitivnu percepciju, pozitivan duh I pozitivan mentalni stav!