Precizno formulisanje ciljeva

hipnoterapija, hipnoza

Dec 26, 2018 | Hipnoterapija na delu

Aleksandar-Jankovic-Hipnoterapeut

Autor: PsihoBata

Ciljevi su od presudnog značaja za uspeh u ličnom i poslovnom životu. Ustvari, jasno definisani ciljevi su najvažniji element uspeha.

NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) je pragmatično-psihološka disciplina koja se bavi prouočavanjem svih elemenata koji dovode do uspeha, kako bi se tim elementima podučila svaka druga osoba, a sa ciljem da postigne isti ili sličan uspeh. Ovakva naučna disciplina je veliku pažnju usmerila na razvijanje efikasnog sistema za formulisanje ciljeva. Ako mislite da ćete uspeti u život, a da ne razradite svoje ciljeve, onda je krajnje vreme da se obratite nekom NLP Coach-u ili Hipnoterapeutu.

  • U osnovi postoji podela ciljeva na:

1. Kratkoročne ciljeve – do 3 godine i
2. Dugoročne ciljeve – od 3 godine ( do? )

Ukoliko imamo neki cilj koji nas plaši, koji je veliki, potrebno ga je rastaviti na više manjih delova kako bismo mogli da ih percipramo i realizujemo. Isto tako ako naiđemo na cilj koji je toliko mali da nas ne motiviše, potrebno je postaviti pitanje  Zašto nam je to važno kako bi smo shvatili u kakvoj je vezi ovaj mali cilj sa našim velikim,meta ciljem.

Potrebno je postaviti ciljeve tako da su medjusobno povezani I da čine lanac.

Na svaki ostvaren cilj nadovezuje se sledeći. I upravo je ovo sistem kojim se povezuju kratkoročni i dugoročni ciljevi.
Ukoliko imamo ciljeve koji nisu medjusobno povezani dešava se da gubimo nit, pravac, brzinu.
Javlja se stagnacija ako nemamo ranije odredjene ciljeve koji će nas automatski povući napred.

Ako nemamo ranije definisan rezultat kojem težimo, možemo izgubiti mnogo vremena i energije tragajući za novim ciljem i može se desiti da skrenemo sa kursa.

Ako primećujete oko sebe osobe koje imaju jasan pogled, jasan pravac, dobro žive i zadovoljni su sobom, onda znajte da je upravo to ta mala razlika koja čini veliku razliku izmedju njih i Vas.
Jasno formulisan cilj!

Imajte li cilj u svojim očima?!

 

Mapiranje, tj. Mape uma, su izuzetno efikasan alat u preciznom postavljanju svih vrsta ciljeva.
Ukoliko niste do sad koristili neki program za mapiranje ciljeva, ovom prilikom Vas iskreno ohrabrujem da to uradite što pre i tako učinite veliku uslugu samom sebi.

Da bismo ostvarili cilj, ili, još bolje rečeno, ishodrezultat, potrebno je prethodno da jasno vidimo, formulišemo I definišemo u našem umu ono ka čemu težimo. Jer tu najpre nastaje ideja, odnosno u umu nastaje prvi korak ka postizanju željenog ishoda. Često se dešava da imamo utisak da nismo postigli svoj cilj. I taj osećaj nas može mučiti i uticati na naše samopouzdanje i na naše zadovoljstvo životom. Da bismo izbegli ovakvu situaciju, veoma je važan momenat da jasno definišemo šta je to po čemu ćemo jasno znati da smo postigli svoj cilj. Možda smo ga i već ostvarili, ali ga nismo prepoznali, nismo svesni reultata. I ovo je vrlo česta pojava.

Isto tako dešava se da postavljen cilj u jednom periodu života  prestaje da važi u drugom periodu života. Osoba teži nekom cilju i kad ga ostvari shvati da to nije ono što je želela. I ovo je momenat koji se uzima u obzir u NLP-u i Hipnoterapiji. Nakon svakog postavljenog cilja vrši se proveravanje i sugeriše se klijentu da periodično preispituje i koriguje svoje ciljeve, da bude otvoren i spreman da reaguje kad mu se ukaže prilika i da bude fleksibilan i otvoren za sve mogucnosti.

Ukoliko se nalazite na prekretnici svog života, ne znate kojim putem da krenete, onda je pravi trenutak da zastanete, udahnete duboko i uronite u svoje biće u potragu za pravim odgovorom.

Postavljanje ciljeva je toliko prijatan i lak postupak da se radi zatvorenih očiju!

Pretplatite se
Obavesti me
guest
1 Comment
Najstariji komentari
Najnoviji komentari Komentari sa najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
steroids prescription
07/09/2013 09:37

Hvala za korisne informacije koje ste mi ovdje ! Slažem se s većinom tih točaka .

Slične teme

Slične teme

Stres i Relaksacija

STRES I RELAKSACIJA Stres je povišeno naprezanje organizma praćeno povišenim negativnim emocijama. Stanje negativnih emocija je redovna pojava. To je uvek bilo i biće. Ako je stanje negativnih emocija akutnog tipa, to onda znači da je stanje prolazno i da kratko traje...

read more

Samopouzdanje

Samopouzdanje Hipnoterapija za razvoj samopouzdanja, je hipnoterapijska procedura namenjena jačanju ega. Postoje brojne hipnotičke tehnike koje će Vam pomoći:– Da budete relaksirani u brojnim situacijama i da preuzmete kontrolu kada je to potrebno– Da budete...

read more

Depresija

U tehničkom smislu depresija je gubitak pritiska, gubitak energije. Stanje niskog pritiska. Upravo se ovako oseća osoba koja trpi depresiju. Oseća gubitak energije, motivacije, želje, volje. Osobi je veoma teško da se pokrene i uradi nešto od svog života. Postoji...

read more
Call Now Button