STRES I RELAKSACIJA

stres i relaksacija

Dec 26, 2018 | Hipnoterapija na delu

Aleksandar-Jankovic-Hipnoterapeut

Autor: PsihoBata

Stres je povišeno naprezanje organizma praćeno povišenim negativnim emocijama. Stanje negativnih emocija je redovna pojava. To je uvek bilo i biće. Ako je stanje negativnih emocija akutnog tipa, to onda znači da je stanje prolazno i da kratko traje nakon čega sledi smirenje i oporavak tela i uma. Problem nastaje kad stanje stresa postaje hronična pojava.
U savremenom društvu  životne okolnosti, obaveze, medjuljudski odnosi koje ne možemo da izbegnemo i  sa kojima se suočavamo svakodnevno  izazivaju jake negativne emocije koje okupiraju naše telo i um. U ovakvim situacijama negativne emocije postaju toksične. Emotivni doživljaj za posledicu ima pojačano lučenje hormona žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

 Lučenje ovih hormona i njihovo oslobadjanje u telu, ukoliko je često, hronično, izaziva u našem telu štetne efekte i oštećuje sisteme i tkiva koji su u kontaktu sa tim hormonima. Zato kažemo da su emocije toksične. Ljudsko društvo se zahvaljujući celokupnom tehnološkom napretku razvija mnogo brže nego što ljudska fiziologija uspeva da se adaptira tim novonastalim promenama. Tako da je stres ustvari nesposobnost organizma da se adaptira na datu situaciju. Ranije dok je čovek živeo u skladu sa prirodnim zakonima i bio na udaru neprijatelja i životinja, funkcija endokrinog sistema je bila da vrlo brzo luči hormone koji su imali za zadatak da obezbede potrebnu količinu energije za borbu ili bekstvo.

U takvoj situaciji čovek je fizičkim angažovanjem trošio nagomilane hormone iz svog tela, a telo je nakon njihove potrošnje ostajalo osnaženo i čisto. Današnjim načinom života koji je mnogo pasivniji ne možemo fizički da pobegnemo ili da se borimo sa izvorom stresa, pa nam kao opcija ostaje da promenimo našu percepciju događaja kako bismo smanjili lučenje hormona, jer usled hroničnog stresa dolazi do pada imuniteta i razvoja različitih poremećaja pa i oboljenja. Stres utiče na organizam tako što dovodi do pucanja najslabije karike. Tako da se nagomilan stres odražava na više različitih instanci, a psihosomatski poremećaji su direktan dokaz veze između stresa i zdravstvenih problema.

Hipnoterapija je najefikasnija u osobadjanju stresa, psihosomatskih poremećaja i bolesti izazvanih stresom . Tek kad ste u stanju duboke relaksacije, shvatate koliko inače niste opušteni. Hipnoterapijom  postižete duboko stanje opuštenosti koje možete da prenesete na svakodnevni život i rad. Hipnoterapijom osvestićete nefunkcionalno ponašanje koje za posledicu ima psihosomatski poremećaj. Uklanjanjem ovog uzroka nestaje i simptom. Opuštanjem tela u intervalu od 20 do 30 min nekoliko puta nedeljno obezbedićete sklad tela i uma. Posebno preporučujemo relaksacione tehnike u kombinaciji sa telesnim vežbama!

Pretplatite se
Obavesti me
guest
1 Comment
Najstariji komentari
Najnoviji komentari Komentari sa najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
milanka
milanka
18/02/2015 14:30

mislim da mi hipnoza ili samohiponpza, mogu pomoci u oslobadjanju sresa i pvratku samopouzdanja

Slične teme

Slične teme

Precizno formulisanje ciljeva

Precizno formulisanje ciljeva Ciljevi su od presudnog značaja za uspeh u ličnom i poslovnom životu. Ustvari, jasno definisani ciljevi su najvažniji element uspeha. NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) je pragmatično-psihološka disciplina koja se bavi prouočavanjem...

read more

Samopouzdanje

Samopouzdanje Hipnoterapija za razvoj samopouzdanja, je hipnoterapijska procedura namenjena jačanju ega. Postoje brojne hipnotičke tehnike koje će Vam pomoći:– Da budete relaksirani u brojnim situacijama i da preuzmete kontrolu kada je to potrebno– Da budete...

read more

Depresija

U tehničkom smislu depresija je gubitak pritiska, gubitak energije. Stanje niskog pritiska. Upravo se ovako oseća osoba koja trpi depresiju. Oseća gubitak energije, motivacije, želje, volje. Osobi je veoma teško da se pokrene i uradi nešto od svog života. Postoji...

read more
Call Now Button